naar Homepage IVN Mark & Donge

Waarnemingen


Wat kun je op deze pagina vinden, wat kun je er op kwijt?

 • Uitgangspunt is dat de inhoud van deze pagina weergeeft wat er binnen het werkgebied van IVN Mark & Donge aan waarnemingen, natuurnieuws is, - actuele waarnemingen dus.
 • Iedereen kan een waarneming, melding, met eventuele vraag insturen d.m.v. een foto met begeleidende tekst. Ook waarnemingen, meldingen zonder foto, met uitsluitend tekstinformatie zijn welkom.
 • Vermeld bij de inzending altijd; datum, plaats (omstandigheden) en waarnemer/fotograaf van het onderwerp en houd begeleidende tekst kort.
 • M.b.t. het inzenden van foto's, lees de voorwaarden op de webpagina Deze website.
 • Voor meer informatie over de wijze van inzenden van meerdere (grote) fotobestanden: klik hier.
  Reacties op waarnemingen, vragen en meldingen zijn eveneens welkom en worden op deze pagina geplaatst.
 • De webredactie behoudt zich het recht voor om inzendingen en reacties ingekort, of niet op de website te plaatsen.
 • Code voor Natuurfotografen: Deze code wil natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie stimuleren, samen met gelijkgezinde organisaties. Meer informatie in bijgaand document.
 • Voor het doorgeven van meldingen/waarnemingen klik je op het envelopje.   Klik om een waarneming door te geven of een melding te doen 
 • Wil je reageren op een inzending, dan kun je daarvoor de reageerknop Dit is een voorbeeld en werkt nietgebruiken die bij de betreffende inzending staat.
 • Eerdere foto-waarnemingen (vanaf juli 2004 t/m augustus 2017) zijn in fotoalbums opgeslagen, klik hier.


Waarnemingen gemeld vanaf september t/m december 2017
en in januari t/m juni 2018

pluimvoetbij
pluimvoetbij (klik voor vergroting)
foto: Marcel Elshout
pluimvoetbijen - nestelen in de grond
pluimvoetbijen - nestelen in de grond
(klik voor vergroting) foto: Marcel Elshout
11  juni - pluimvoetbij
Bij het scheppen van een zwerm honingbijen, na een melding uit Den Hout, zag ik aan de overkant van de straat vele solitiaire bijtjes vliegen vanuit gaatjes uit de grond, bij nader onderzoek bleken het pluimvoetbijen te zijn, een "bijzondere bijvangst" voor mij.

Groet Marcel Elshout      


zoekplaatje - waar zit de distelvlinder?
zoekplaatje - waar zit de distelvlinder? - foto: Marcel Elshout
11  juni - mijn eerste waarneming van distelvlinder.....op een distel
Ondanks alle maaiperikelen binnen Oosterhoutse Gemeente een geheime plek gevonden waar door de lokale overheid gestuurde maaimachines geen weg vinden, een distelvlinder vond er wel zijn weg en inderdaad op een distel, het is wel enigszins een zoekplaatje, maar ik vond het heel leuk, dat ze haar weg uiteindelijk toch gevonden heeft naar de "voedselbank", het wordt steeds moeilijker voor insecten. Jammer, it's a pity, cést dommage, que lastima, schade, natuur kent geen grenzen.

Groet Marcel Elshout      


21  mei - leilinde-bladaantasting
Iemand enig idee waar deze leilinde aan lijdt?

MvG Fred Hage, Rijen      


Reacties
21/05 - Beste Fred, kun je iets meer zeggen over die linde ? Waar staat de boom, in een rij (laan)? Is het dan de enigste linde met deze aantasting?

Zo op het eerste gezicht van de foto, zou ik denken dat dit het werk is van een van de vele soorten bladmineerders.
Dat zijn minuscule rupsjes (insectenlarfjes) die in het blad zitten en eten van het mesofyl van de bladeren.
Zie op schooltv.nl het educatiefilmpje over bladmineerders.
Maar ik ben niet zeker of dit het werk is van bladmineerders. Met groet, Tom Reijnders

NB van de webredactie: foto's gekanteld (of ondersteboven) op je beeldscherm ?
Zie opmerking onderaan deze pagina, bij de hopbellen

leilinde-aantasting
leilinde-bladaantasting (klik voor vergroting
gekanteld in beeld? klik dan hier)
foto: Fred Hage
02/06 - Ik weet het niet helemaal zeker, want ik ben geen plantendokter, maar ik denk dat hier een virus de dader is. De foto is niet heel duidelijk, maar de blokjes van verschillende kleur duiden op het mozaiekvirus. (Dit verzin ik niet !)
Mozaïekvirussen zijn een groep plantenvirussen. Ze veroorzaken een verstoring in de bladgroenhuishouding. Ze zijn vooral schadelijk in de tuinbouw. Wat ze de leilinde aandoen.... ik weet het niet. groet van Coby

19/06 - Als ik het goed heb, denk ik dat dit een aantasting is van mijten, dit zie je in het voorjaar ook op druivenbladeren. Deze zuigen aan de onderkant van het blad en daarna krijg je deze vergroeiing. Later in zomer hersteld de druif weer, of dat bij de linde ook is weet ik niet. Groet, T. Thielen

28/06 - Beste Fred, Na al die suggesties nog één van mij: deze aantasting is veroorzaakt door de larven van de lindebladwesp (Caliroa annipules). Dat zijn slakvormige bastaardrupsen die niet in staat zijn gaten in het blad te vreten, maar een opperhuid en de nerven laten zitten. Dit type aantastingsbeeld wordt venstervreterij genoemd. Met vriendelijke groet, Piet Hanemaaijer


lepelaars
lepelaars - foto: aad van Diemen
12  mei - het is waar!
Het verhaal ging al verleden jaar dat in de Gilzewouwerbeek boomkikkers waren gehoord. Ze zijn uitgezet in Het Broek bij Chaam en zitten van oudsher op de vliegbasis Gilze-Rijen. Er is een plan in uitvoering die twee gebieden met elkaar te verbinden. Het gebied Gilzewouwerbeek is daar onderdeel van. Op dit moment heeft het gebied met geen van de beide woongebieden verbinding. Het voorkomen van de boomkikker daar is dus een soort omgekeerd anachronisme. Het kan pas in de toekomst. Op vrijdag 11 mei was de excursiegroep van KNNV-Tilburg op bezoek voor een excursie in het gebied. Ondergetekende en Erik van der Hoeven waren gidsgastheer. Erik had een paar dagen daarvoor al ‘s nachts een concert gehoord van ongeveer 12 mannetjes. Hij wist de poel waar er veel zaten toen. Vind een kleine groene kikker op een groen blad, tussen heel veel groene bladen. Erik vond. De excursie had daarvoor al een ander hoogtepunt met de waarneming van drie lepelaars (zie foto boven).

Met vriendelijke groet, Aad van Diemen      

boomkikker
boomkikker (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen
boomkikker(close-up)
boomkikker - close-up (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen

ganzenstel met hun kroost
ganzenstel met hun kroost - foto: aad van Diemen
23  april - nieuw leven.......
Op zaterdag 21 april zagen we op de Weerijs ter hoogte van de Trippelenberg de eerste jonge ganzen. Net uit het ei. Nog eerder dan de jonge eenden! Op dezelfde plek waren de Canadese ganzen nog volop aan het vechten om een partner.

Groet van Aad van Diemen en Ria Voermans      


een vreemde vogel op tuinbezoek
een vreemde vogel op tuinbezoek (dubbelfoto) - foto's: Aad van Diemen
04  april - een leuk bezoekje in de tuin
Net als bij Emmy, en bij vele andere IVN'ers, voeren wij ook de vogels. Afgelopen zaterdag, 31 maart, zat daar wel een heel vreemde vogel.

Groet, van Aad van Diemen & Ria Voermans      


16  maart - de eerste vleermuizen
Afgelopen woensdagavond (14 maart) rond 19.15 uur heb ik mijn eerste vleermuizen van 2018 gezien. Er vlogen 2 vleermuizen door de straat langs/rondom de bomen. Geen foto gemaakt want ik was helemaal gericht op het kijken en genieten van dit schouwspel. En ja, de vleermuizen hadden wel te eten want er vlogen ook insecten rondom de bomen.

Groet, Margriet Erich      


meerkoet zakt door het ijs
meerkoet zakt door het ijs - foto: Piet Hanemaaijer
7  maart - meerkoet zakt door het ijs
Afgelopen zaterdag 3 maart was op veel plaatsen nog ijs te vinden. Ook de Donge bij Geertruidenberg was over de gehele breedte met ijs bedekt. Vogels die zich normaal gesproken op het wateroppervlak bevinden liepen of stonden nu op het ijs. Zo ook een meerkoet die ik fotografeerde maar juist op dat moment zakte het beest door het ijs. Zie foto.
Zie voor hoe het verder dit beestje verging: www.oogvoordenatuur.blogspot.nl > maandag 5 maart.

Piet Hanemaaijer      


5  febuari - glibberalg
In de natuurtuin bij Wolfslaar kwamen we 15 jaar geleden voor het eerst glibberalg tegen. We hadden toen geen idee wat het was en hebben toen een buisje naar een landelijk instituut gestuurd. Die leverde de wetenschappelijke naam: Gloeocystis polydermatica. Op het internet vonden we nog de volgende tekst: "Dat zijn kolonievormende groenwieren (algen) die een meervoudig suiker (polysacharide) uitscheiden. Bij vochtige omstandigheden kan hieruit het groene slijm of 'algenslijm' ontstaan". Meestal vind je op mos een dunne laag, waarover je opeens dreigt weg te glibberen. Op de bijgaande foto, genomen in het Ulvenhoutse bos ligt wel een hele dikke klont. Ter vergelijking ligt er een gele duivenring bij. Ja, die vind je ook in het bos, als daar haviken jagen.

Groet van
Aad van Diemen en Ria
Voermans      

glibberalg
glibberalg (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen

hazelaarbloei - mannelijke bloeiwijze
hazelaarbloei - mannelijke bloeiwijze
(klik voor vergroting) foto: aad van Diemen
hazelaarbloei - vrouwelijke bloeiwijze
hazelaarbloei - vrouwelijke bloeiwijze
(klik voor vergroting) foto: aad van Diemen
30  januari - man en vrouw hazelaar
Op Wolfslaar stonden en hangen de hazelaars volop te bloeien verleden week. Met enige moeite kreeg ik ook de vrouwelijke bloem op de foto.

Met vriendelijke groet, Aad van Diemen      


12  januari - een vlucht ganzen
In de Zonzeelse polder bevinden zich momenteel vele overwinterende ganzen. Een prachtig gezicht als je daar rondloopt. Het zijn voornamelijk kolganzen en brandganzen. Op een gegeven moment gingen hele groepen de lucht in, om verderop in nieuw grasland weer neer te strijken. Van dit gebeuren maakte ik een foto en een video. Een fascinerend verschijnsel. Klik hier om de video te bekijken (opent in mediaplayer).
Zie voor foto’s van grazende kolganzen en brandganzen: www.oogvoordenatuur.blogspot.nl > 10 en 11 januari 2018.

Piet Hanemaaijer      

vliegende ganzen boven Zonzeelse polder
een vlucht ganzen (klik voor vergroting)
foto: Piet Hanemaaijer

10  januari - een leuk bezoekje in de tuin
Hierbij een foto van een leuk bezoekje! Ik kreeg bij de Spitsmuizen een vogelsnoeppop cadeau... en zie hier het resultaat. Een grote bonte specht met een pinda in zijn snavel.

Groet, Emmy Blok      

Voor foto's van de vervaardiging van de vogelsnoeppop,
kijk op de webpagina's van de Bospitsmuizen en Veldspitsmuizen.

grote bonte specht
grote bonte specht (klik voor vergroting)
foto: Emmy Blok

dennenvoetzwam
dennenvoetzwam (dubbelfoto) - foto's: Aad van Diemen
17  december - dennenvoet zet een stap omhoog
De dennenvoetzwam zie je inderdaad altijd aan de voet van een den (zie waarneming van 20/11). Nou ja, wij zien hem meestal aan de voet van een douglasspar. Vandaag, 16 december, zagen we hem veel hoger, op 3 meter, ook douglas. De stam was daar zonder bast, zoals te zien is op een van de foto’s.
Met vriendelijke groet,

Aad van Diemen & Ria Voermans      

dennenvoetzwam
dennenvoetzwam (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen

13  december - muizenstaart.......zwammetjes
Onder de dennenbomen, waarin 's winters normaal gesproken de ransuilen hun slaapplaats hebben, in de bossen van Dorst, aan de rand van hun muizen-jachtgebied, lag het, nog net voor de sneeuwval, bezaaid met kegeltjes, die volop bezet waren met muizenstaartzwammetjes (Baeospora myosura). Met de IVN Pluisgroep, kom je nog eens ergens.

Marcel Elshout      

muizenstaartzwammetjes
muizenstaartzwammetjes (klik voor vergroting)
foto: Marcel Elshout

dennenvoetzwam
dennenvoetzwam (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen

dennenvoetzwam
dennenvoetzwam (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen

20  november - een enorme dennenvoet.......zwam
Op zaterdag 18 november 2017 op weg naar Chaam over de Slingerdreef kwamen wij ter hoogte van het Zwart Laag een enorme dennenvoetzwam tegen. Op de ene foto is er een verrekijker bij gelegd om het formaat aan te geven: ± 40 cm diameter. Op de andere foto zie je de stomp van de afgezaagde den, die er natuurlijk wel hoort te zijn.

Aad van Diemen & Ria Voermans      


spoelvoetcollybia
spoelvoetcollybia - foto: Marcel Elshout
20  november - een late parasiet
Een van de nog latere paddestoelen, parasiet op zomereik, ook vorig jaar op dezelfde plaats waargenomen. De Nederlandse naam spoelvoetcollybia, maar de wetenschappelijke naam was Collybia fusipes, en is nu Gymnopus fusipes. Plaats: Oosterheidebos, Oosterhout, Natuurmonumenten.

Marcel Elshout       


Geranium malviflorum
Geranium malviflorum (dubbelfoto) - foto's: Aad van Diemen
12  oktober - twee nieuwe ooievaarsbekken
In Breda zijn in 2017 twee nieuwe ooievaarsbekken gevonden voor Nederland.  De ene is een vroege, Geranium malviflorum (foto's boven). Waargenomen op 5 mei in het Markdal (Ulvenhout). De andere is juist een late bloeier, Geranium wallichianum (foto's onder). G. malviflorum is een zogenaamde knolooievaarsbek. Door geraniumkenners wordt hij tot de tuberosumgroep gerekend. Een Nederlandse naam zou Atlas knolooievaarsbek kunnen zijn.  De determinatie is inmiddels bevestigd door Naturalis Leiden. Het is geen opvallende ooievaarsbek. Oppervlakkig kun je hem aanzien voor een bermooievaarsbek.
Heel anders is dat met de G. wallichianum. Toen ik op 18 september langs een braakliggend terreintje in Bavel fietste, sprong een helblauwe bloem tussen het gras direct in het oog. Het was een prachtige blauw bloem met een wit hart en rode aders. Een schoonheid. Withartooievaarsbek als Nederlandse naam? Deze ooievaarsbek is afkomstig uit de Himalaya en China.
Bij mij in de buurt woont Rein ten Klooster, oud-collectiehouder gerariums. Hij heeft me ook met deze tweede vondst vriendelijk, maar gedecideerd, op het juiste pad gezet.
De soortnaam ´wallachianum´ eert Nathaniel Wallich (1786 -1854), een Deense botanist, die zijn belangrijkste werk in Engelse dienst verrichtte in Calcutta. Er zijn een 40-tal planten en een fazant naar hem vernoemd. 

Met vriendelijke groet, Aad van Diemen      

Geranium wallichianum
Geranium wallichianum (dubbelfoto) - foto's: Aad van Diemen

7  oktober - wat zou dit nu toch zijn.... ?
Van een vriendin kreeg ik deze foto met de vraag: wat kan dit nu zijn? Ik heb er geen antwoord op. Denk in de richting van een bijzondere gal, maar? Misschien heeft er iemand een antwoord.

Groetjes, Emmy Blok      


Reacties
07/10 - De vorm van het onderste, roodbruine groeisel doet mij denken aan een knoppergal, veroorzaakt door de knoppergalwesp (Andricus quercuscalicis), maar zo glanzend en roodbruin heb ik er nog nooit een gezien. Het groeisel er boven, misschien een afwijkende vorm van een knoppergal?
wat zou dit zijn?
wat zou dit zijn? (klik voor vergroting)

De vorm van zo'n gal is ook afhankelijk van het aantal larven dat er in zit, lees ik op het www. Meer over knoppergallen op wikipedia en werthof.nl. Maar wellicht zit ik er helemaal naast en is het iets anders. Met groet, Tom Reijnders

11/10 - Het lijken wel twee verschillende gallen op elkaar. Deze vorm heb ik ook nog nooit gezien. De onderste, donker gekleurde idd. een knoppergal, de bovenste, met uitlopers, een ramshoorngal. Geen idee, of dat mogelijk is. De ramshoorngal wordt veroorzaakt door de galwesp Andricus aries. Groet van Coby

27/11 - Na veel speurwerk hebben Emmy en ik allebei gevonden dat het toch gaat om één gal, veroorzaakt door een galwespje Andricus dentimitratus. Vormt gallen op Quercus pyrenaica, Bergeik, ook wel op Quercus pubescens, Donzige eik. Deze soort komt niet in ons land voor, maar zuidelijker, vanaf midden Frankrijk. Heeft geen Nederlandse naam, maar we zouden hem ‘Getande mutsgal’ kunnen noemen.
Google – afbeeldingen laat een groot aantal foto’s zien. Groet van Coby


2  oktober - vreemde gal.......
Ik zocht de geëikte eikengallen voor een les over gallen en kwam in Oosterheide een vreemde aardappelgal tegen met een doorsnede van 8 mm. Maar er klopte iets niet.
Met enig zoeken kwam ik uit op de colanootgal (van de wesp Andricus lignicola).
Is deze gal zeldzaam?

Groet, Ward van Breukelen      

(NB van de webredactie: foto's ondersteboven op je scherm ?
Zie opmerking onder, bij de doornappel)

colanootgal
colanootgal (klik voor vergroting)
foto: Ward van Breukelen

Reactie
04/10 - Klopt helemaal, Ward. Wat een leuke vondst. Het is een 2-generatiesgal, van het galwespje Andricus lignicolus (ook wel als A.lignicola genoemd). Het gaat hier om een zeldzame, gecompliceerde soort, die heel verschillende gallen op verschillende eikensoorten voortbrengt. Eén generatie wordt voortgebracht door onbevruchte vrouwtjes. Deze zeer kleine galletjes van ca. 2mm, op moseik, brengen mannetjes en vrouwtjes voort. De volgende generatie, op zomer- en wintereik, veroorzaakt de hier gefotografeerde gal, waaruit dan weer uitsluitend vrouwtjes komen. Deze is groter – tot 1 cm – en wordt naast colanootgal ook wel ruwe kogelgal genoemd. Deze link (naar werthof.nl) geeft goede informatie. Coby Stapel

drie paddenstoelen.....
drie paddenstoelen..... foto: aad van Diemen / fotobewerking: webredactie
30  september - drie paddenstoelen..........
In het Ulvenhouts Bos zoeken de paddenstoelen elkaar op. Kleur bij kleur.

Met vriendelijke groet, Aad van Diemen      


sluipwesp, Dolichomitus imperator
sluipwesp, Dolichomitus imperator (klik voor vergroting)
foto: Hans Buijk
sluipwesp, Dolichomitus imperator
sluipwesp, Dolichomitus imperator (klik voor vergroting)
foto: Hans Buijk
28  september - sluipwesp
Tijdens de laatste zondagmiddagopening van het seizoen (24/09) van IVN Natuurtuin Oranjepolder meldde zich Hans Buijk die graag foto’s in onze natuurtuin wilde maken. Met zijn apparatuur installeerde hij zich bij onze insectenmuur en speurde naar insecten. Hij zag sluipwespen in actie en maakte daar foto’s van. Twee daarvan ziet u hierboven. Met zijn toestemming wil ik deze niet onthouden aan kijkers van de Waarnemingen-pagina. Het is de sluipwesp Dolichomitus imperator. Deze heeft een legboor die langer is dan het lichaam en in een schede opgeborgen kan worden (zie foto). Larven die in hout zitten kunnen ermee bereikt worden. Op de foto’s lijkt het te gaan om larven van de rosse metselbij.

Piet Hanemaaijer      


russula - rood
russula - rood (klik voor vergroting)
russula - wit
russula - wit (klik voor vergroting)
russula - blauw
russula - blauw (klik voor vergroting)
foto's: aad van Diemen
25  september - russula’s in rood-wit-blauw
Op dit moment kun je russula’s aantreffen in allerlei kleuren. Van grijs tot helder geel, van paars tot roze. Op de vliegbasis Gilze-Rijen stonden er toepasselijk in rood-wit-blauw.

Met vriendelijke groet, Aad van Diemen      


appeltak - klik om naar het album te gaan
appeltak - klik op de foto om naar het album te gaan (opent in nieuw venster)
16  september - Nachtvlindernacht 2017 in IVN Natuurtuin Oranjepolder
Op 25 augustus werd in het hele land de Nachtvlindernacht gehouden. Zo ook in IVN Natuurtuin Oranjepolder. Ruim 20 mensen keken naar de nachtvlinders die op het verlichte scherm of op smeer afkwamen (en op rijpe pruimen in de boomgaard!). Er zijn heel wat nachtvlinders gespot. De eerste was de buxusmot en die bleek de meest talrijke. Niet verwonderlijk, gezien de vele rupsen die dit seizoen huisden in buxusstruikjes. Door de deelnemers zijn foto’s gemaakt. We hebben foto’s verzameld om een overzicht te krijgen. Bijgaand vindt u de talrijke oogst: een dertigtal nachtvlinderfoto’s.
Ze zijn gerangschikt in 5 groepen: 1. spanners, 2. uilen, 3. spinneruilen, 4. wortelboorders en 5. micro’s. De makers van de foto’s zijn: Peter Schaft, Ron van Os, Huig Slob en Piet Hanemaaijer. Het op naam brengen was nog een heel karwei. Peter, Ron, Huig en Piet hebben dat in goed overleg voor elkaar gekregen. Het is de moeite waard om de nachtvlinders, met hun eigen kleur, vorm en tekening, te bekijken. Exemplaren met geveerde voelsprieten zijn mannetjes.
In de onderstaande lijst staan ze allemaal bij elkaar. Per groep in alfabetische volgorde.

Piet Hanemaaijer      

1. SPANNERS:
appeltak
bruine grijsbandspanner
kleine groentebandspanner
kleine zomervlinder
lieveling
schermbloemdwergspanner
taxusspikkelspanner
vierbandspanner
2. UILEN:
bruine snuituil
gewone grasuil
huismoeder
koperuil
lijnsnuituil
piramidevlinder
vierkantvlekuil
witstipgrasuil
zuringuil
zwarte-c-uil
3. SPINNERUILEN:
roesje

4. WORTELBOORDERS:
oranje wortelboorder
5. MICRO’S:
brandnetelbladroller
brandnetelmotje
buxusmot
distelbladroller
gehoekte boogbladroller
gepijlde microuil
krabbenscheermot
oranje kruidmot
sneeuwwitte vedermot
strooiselmot

NB Klik op de appeltak-foto boven, om alle nachtvlinders in het fotoalbum te zien. In het album staan de nachtvlinders in dezelfde volgorde als in bovenstaande lijst.
Voor de vlindernamen klik in het album op een foto en rechtsboven op de i van informatie.

zaailing Anna-Pauwlonaboom
zaailing Anna-Pauwlonaboom (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen
moederboom met vruchten
moederboom met vruchten (klik voor vergroting)
foto: aad van Diemen
9  september - geboorte op Zuylen
Op 10 meter van de moederboom is op de begraafplaats Zuylen nieuw leven verschenen: een jonge Anna-Paulownaboom (Paulownia tomentosa). Een nieuwe stadsplant voor Breda! In Nederland komt dit wel meer voor, maar niet veel.

Met vriendelijke groet, Aad van Diemen      


welke rups en wie zijn de lifters?
welke rups en wie zijn de lifters?
(klik voor vergroting en close-up-uitsnede)
foto: Nicoline de Leeuw
welke rups en wie zijn de lifters?
welke rups en wie zijn de lifters?
(klik voor vergroting en close-up-uitsnede)
foto: Nicoline de Leeuw
7  september - rups met .......
Toen ik wat bladeren van mijn courgetteplant verwijderde zag is deze rups op de grond liggen. Nadat ik deze wat beter bekeek zag ik dat hij lifters op zijn rug had. Weet iemand wie deze lifters zijn? En welke rups is dit?

Groetjes, Nicoline de Leeuw      


Reactie
11/09 - via Social Media - Facebook (waar de foto van de rups ook op geplaatst is) van De Vlinderstichting:
"Waarschijnlijk de rups van een gamma-uil. Die eitjes zijn van een sluipwesp."

hopbellen
hopbellen - foto: Betsy van Roozendaal
hopbellen
hopbellen - foto: Betsy van Roozendaal
7  september - hopbellen
Beste lezers van onze natuursite. Bijgevoegde foto's, een hoop hop gegroeid in een boom in de buitenwijk van Dorst.

Met vriendelijke groetjes Betsy      

(NB van de webredactie: gekantelde foto's op je beeldscherm?
het kan zijn dat bovenstaande foto's op kleine mediadragers zoals tablets of iPhones gekanteld in beeld komen, of ondersteboven!
Een eigenaardigheid van foto's gemaakt met sommige i- of smartphones.
Kantel dan ook maar je mediadrager, of je hoofd. Of...., doe de handstand en ga op je kop staan;-)


welk vreemde beest is dit?
welk vreemde beest is dit? (dubbelfoto) - foto's: Carla Kruithof
5  september - vreemd beest.......
Bijgaand beestje zag ik afgelopen maandag in mijn tuin en ik wil graag weten wat het is.

Groetjes, Carla Kruithof      


Reactie
06/09 - Dit diertje staat in dreighouding: kaken open, tasters naar voren gericht en het meest kenmerkende, de staart omhoog, naar voren gekruld (gelijk een schorpioen dat ook doet). Dat doet dit beestje bij verstoring, om te imponeren. En als dat nog niet voldoende is, voor de vijand (jij in dit geval misschien) dan scheidt het beestje een stinkende vloeistof uit. De naam: Stinkende kortschildkever (Ocypus olens). Ik trof ze ook wel in m'n tuin aan, vooral bij schuilplekjes, onder een bloempot of afvalcontainer. Het diertje wordt daarom ook nogal eens een vuilnisbakmonster genoemd. What's in a name.... Met groet, Tom Reijnders


Laatste wijziging:
vorige pagina | naar boven

© 2018 IVN Mark & Donge - disclaimer & copyright